Bernardarzzi # 61

Chișinăul meu are multe de arătat și încă mai multe de povestit, comorile lui sunt ascunse în curțile adânci din centrul orașului. Ți-ai pus vreodata întrebarea ce se află în interiorul cartierelor împăienjenite de străzi? Vedem doar case și porți, iar perimetrul care îl ascund – acolo ce este? Din tupeu sau din curiozitate, sau poate ambele, intru în curțile oamenilor – acesta dacă vrei, este un hobby al meu.

Intru, fac doi pași, aștept să îmi sară un câine cu lătratul (apare și o iau la fugă), dacă nu apare niciun câine, înaintez în curte, aștept să mă ia la trei parale vreun gospodar… nimic, atunci îmi găsesc un unghi mai potrivit ca să pot cuprinde cu vederea cât de mult pot din imaginea care mi se deschide.

Ochiul meu deja antrenat depistează casa principală (construită de vreun medic, sau cinovnic, etc.), apoi anexa pentru slugi (dacă era una). Tot cu ochii curăț curtea de depozite improvizate eventual, de construcțiile adiacente scârboase și inestetice, apoi curăț casa – scot ușile sparte aiurea peste geamurile vechi, în mintea mea sparg și geamurile astupate cu cărămizi – las să intre lumină. Dacă până acum nu a venit nimeni să mă alunge – mintea mea începe a proiecta și niște jupânese care stau sub măr și își sorb ceaiul, un june care se face a citi din carte, sau poate un domn ce pufăie din pipă, învelindu-se în ceață și miros amar de tutun.

Dar ca să nu te plictisesc prea mult, am să îți dau un exemplu. Dacă te plimbi pe strada Alessandro Bernardazzi aproape ajuns la intersecția cu strada Vasile Alecsandri pe colț vei vedea o casă cu un nivel (reprezentanța Godina). Chiar dacă este un monument de arhitectură de însemnătate locală, casa nu te cucerește cu o arhitectură deosebită.

sursa imagine monument.sit.md

 

Proprietatea imobiliară datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Primul proprietar atestat documentar este Nicolai Ivanovici Tarasevici, de la care în anul 1893 a fost cumpărată de către Bonifatievici Ianovsky. În aprilie 1895 acesta a vândut-o nobilei Elene Alexandrovne Derojinsky. Din descrierea casei se ştie că era o casă într-un parter, ridicată din piatră, amplasată la colţul cartierului. Fațada orientate spre str. A. Bernardazzi a fost modificată radical în spiritul arhitecturii romantic cu forme istorice din arhitectura medievală română.

Ceea ce este o adevărată descoperire se află în spatele casei cu numărul 59 și anume casa cu numărul 61– atenansa (corp secundar al unei case, mai de mult separat de aceasta sau situat într-o aripă laterală folosit pentru scopuri secundare – dependințe, bucătărie, spălătorie).

sursa imagine monument.sit.md

 

Atenansa a aparţinut proprietăţii imobiliare cu nr. 59, construită în adâncul curţii, unită printr-o anexă cu casa principală, aflată la colţul străzii. Probabil a fost construită între anii 1895 şi 1915, când stăpână era Elena Alexandrovna Derojinsky. S-a păstrat o descriere sumară din 1915 „Casă de locuit, într-un parter, include 5 încăperi”.

Planimetria este influenţată de casa populară cu 3 odăi, cu intrarea amplasată în centru, de unde are loc intrarea în odăile principale.

Faţada casei a fost executată de un arhitect, rămas anonim, se presupune că ar fi fost însuși A. Bernardazzi, care a mai construit case pentru familia Derojinsky. Paramentul este în zidărie cu detalii cioplite din piatră. Compoziţia faţadei principale este asimetrică, colţurile faţadei principale sunt evidenţiate de două lezene, care în partea superioară a peretelui, încununată cu un fronton triunghiular, se transformă în turnuleţe octogonale sub forma şarafului minaretelor musulmane. Intrarea în casă este umbrită de o copertină din tablă din fier cu console din fier forjat.

Am trecut pe la acea intersecție de nenumărate ori, de fiecare dată privirea îmi era furată de o altă casă (despre ea vă povestesc data viitoare) abia acum, căteva luni în urmă am descoperit-o, și merg destul de des să o revăd – casa cu nr. 61 e cea mai recentă obsesie a mea.


articol publicat și pe promotime.md

 

Publicitate

3 gânduri despre „Bernardarzzi # 61

  1. Pingback: Bernardazzi # 52 | descoperiri urbane

  2. Pingback: (foto) Descoperiri urbane: Casa cu două fețe și cicatricea de pe str. Vasile Alecsandri #18 - #diez

  3. Pingback: Vasile Alecsandri #18 | descoperiri urbane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s