Eminescu #33

eminescu33

imagine de Chris BK

Din fericire, sau din nefericire, Chișinăul nu are un stil arhitectural, nu are un stil deloc. Și nici nu e un oraș cu stil, măcar. Asta îl face, în același timp, și frumos, și urât. Orașul ăsta s-a ridicat dintr-un târg pornit de negustori greci și armeni. Treptat, Chişinăul devine un important centru comercial. Apar cârciumele şi dughenele, negustorii își fac case de lemn, care destul de des erau mistuite de pojaruri – deci, nu ne-a rămas nimic din acea perioadă (cu excepția a câteva biserici). Apoi, acest mic târg a fost devastat de turci şi tătari în mai multe rânduri. Războaiele ruso-turceşti din sec XVIII şi XIX au provocat multe daune şi au ruinat oraşul. Chişinăul şi-a schimbat mult aspectul general în anii 50-70 ai secolului XIX, când l-a avut ca arhitect al oraşului pe Alessandro Bernardazzi.

Urmează două perioade mai speciale în istoria arhitecturii orașului: anii ‘30 și anii ‘40-50 ai secolului XX. În perioada de restabilire a orașului sub egida fratelui comunist, orașul a pierdut multe podoabe, dar a și căpătat o nuanță arhitecturală nouă, despre asta, însă, vorbim data viitoare, acum facem o stație în eleganta perioadă a modernului.

Oraşul îşi recapătă aspectul românesc după proclamarea Unirii cu România în 1918. Aici sunt deschise mai multe şcoli, tipografii, biblioteci, teatre. Încep să funcționeze un şir de întreprinderi ale industriei alimentare. Chişinăul se integrează în reţeaua de drumuri a României. Viața culturală a orașului prinde culoare, și tot mai mulți români de peste Prut se instalează cu traiul la Chișinău, atunci vine și cel mai îndrăgit de mine stil de arhitectură – modern-ul anilor 30, sau cum se mai spune acum la noi, ”case în stil românesc”. Această introducere lungă vine să vă anunțe că de azi începe ciclul de povestioare despre casele acelei perioade.

Acest stil mă atrage prin simplitatea și comoditatea lui – laconic și geometric. Casa cu numărul 33 de pe strada Mihai Eminescu este un exemplu perfect pentru definiția de mai sus.

Aceasta a fost construită în 1936. Proprietar în 1940 a fost atestat doctorul Volf Cervinschy, în 1946 vinde casa medicului Ţukerman I.A. Arhitectura şi structura casei corespund stilului modern românesc, toată arhitectonica fiind soluţionată în corespundere cu exigenţele stilului.

Casa este concepută pentru două apartamente, amplasate etajat, fiecare cu intrări separate: câte o intrare prin faţada principală şi secundară – prin faţada laterală. Odăile sunt grupate în jurul unui salon central cu ieşire spre culoar şi, în acelaşi timp, izolate de bucătărie şi dependințele sanitare. Confortul era susţinut şi de prezenţa spaţiilor deschise – câte o terasă la parter şi etaj, şi un balcon alungit la etaj.

La această casă este respectat procedeul renumit al stilului – concentrarea ferestrelor faţadelor vecine la colţul dintre ele, ce conduce la dematerializarea colţului.

Acum această casă cu o curte spațioasă separată (un lux pentru centrul istoric al orașului actual) cu gardul și portița originală construcției, ține loc pentru biroul Direcției Generale Locativ Comunală și Amenajare a mun. Chișinău. Din denumirea acesta stratificată nu prea îmi dau seama cu ce se ocupă structura respectiva, una este clar cuvântul Amenajare din acest titlu nu neapărat indică prezența unui gust estetic a angajaților acesteia. Cele două uși identice și simetric poziționate la parter nu mai sunt două și nu mai sunt simetrice. Ușa din stânga a fost înlocuită cu una mult mai frumoasă din termopan, de calitatea nici nu mai pomenesc, o ușă care a stat bine mersi din 1936 și până în 2015 nu se pune cu una de plastic, sterilă, aformă și fără geam.


articol publicat și promotime.md

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s