Zamfir Arbore #4

Un pic peste trei ani am stat pe o stradă cu 56 de monumente de arhitectură de importanță locală și națională. Aceasta a fost strada care m-a făcut să mă îndrăgostesc atât de mult de orașul vechi. Am învățat să merg numai pe jos, să privesc la ce mă înconjoară, să văd cum se proiectează anotimpurile pe zidurile acestui oraș. Curtea și casa (monument istoric și ea) care m-a găzduit un pic peste trei ani mi-au trezit pofta de cunoștințe, pe pragul casei citeam și învățam stiluri și arhitecturi, tipuri de case și mari arhitecți. Așa a pornit cel mai tumultos roman de dragoste din viața mea – aventura amoroasă cu orașul meu.

sursa imagine monument.sit.md

sursa imagine monument.sit.md

După trei ani și un pic mi-am mutat casa pe o stradă cu un singur monument de istorie, cel cu numărul 4A de pe strada Zamfir Arbore.

Zamfir Arbore 4 A este o vilă urbană construită în anii interbelici, în stil neoromânesc cu influenţe de modern. Umbrită de stalince (dar ca să fiu înțeleasă corect, casele perioadei staliniste îmi sunt tare dragi ca și stil și prezență impunătoare, doar că lângă această căsuță mică o fac tare neînsemnată) și mutilate de reconstrucții eventuale, această casă se pierde cu toată importanța ei istorică, chiar dacă e una singură pe toată strada. Nu o salvează nici cele două niveluri în care este ridicată.

Arhitecții specialiști zic că e aliniată la linia roșie a străzii, eu spun că ea urcă modest și un pic pe furiș peste linia roșie a străzii, servind drept poartă pentru copiii care serile bat mingea sub zidurile ei. Legătura dintre etaje are loc pe o scară exterioară. Interioarele au fost eventual modificate pentru câteva apartamente.

Faţada este în zidărie cu cioplirea artistică a detaliilor din piatră. Compoziţia spaţial-volumetrică a casei este asimetrică, soluţie care trece şi asupra faţadelor. Ferestrele au o configuraţie diferită – în arc în plin cintru, simplă şi triforă, şi rectangulare, toate cu ancadramente sub forma de plintă şi cu evidenţierea cheii de boltă.

Am mai observat o tendință la noii moldoveni (gospodari) să zidească geamurile, nu îmi pot explica de ce? Poate pentru că e prea multă lumină sau poate pentru că exact la acest perete trebuia pusă mobila. Oricare ar fi motivul moldovenii astupă geamurile. Locatarii Zamfir Arbore 4A, au astupat geamurile și cumva, orecum, ironic, au simulat două geamuri în arc, pe colț din placaje din lemn. Casa arată și mai ridicol.

La toată comedia geamurilor se mai adaugă o prispă mică cioplită în lemn, albastră și izbitor de rustică, cârpe întinse pe sfori sptijinite de acestă prispă și o mini verandă/balcon din termopane.

Iarăși, m-am așezat pe un gard de vis-à-vis, am lăsat Zenitul să cadă, și am curățat imaginar edificiul de tot de îi e străin – am îndreptat prispa albastră, am scos sforile, am spart la loc geamurile zidite și am scăpat de termopane. Am lăsat perdelele vechi în geamuri și cactusul din geamul de pe stănga, de la parter, niște detalii ușor romantic-sovietice care contrastează perfect cu stilul neoromânesc al casei, și, mai ales, cu strada.


articol publicat și pe promotime.md

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s